Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Bir Hikâye Yazmak

Mesleki ve Teknik Eğitimde Yeni Bir Hikâye Yazmak

Mesleki ve teknik eğitim bireyler, işletmeler ve toplumlar açısından çok yönlü işleve;  dünyada genç işsizliği ile mücadelede  en  etkili  yöntemlerden biri olarak hayati öneme sahip. Her yönü ile beklentilerin yüksek olduğu bu alan, doğal olarak devlet kadar, toplumun her kesiminin farkındalığını, ilgisini zorunlu kılıyor. Dahası iş hayatındaki ve üretim süreçlerindeki hızlı değişimler herhangi bir yükseköğretim bölümünü tercih etmenin eskiden olduğu gibi doğrudan meslek tercihi odaklı bir şekilde düşünülmesini zorlaştırıyor

Nitelikliinsan kaynağının ekonomik kalkınmaya doğrudan etkileri göz önüne alınarak; mesleki ve teknik eğitim kalitesinin iyileştirilmesi, sorunların giderilmesi,  işgücü piyasasının günümüzdeki ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden yapılandırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı son dönemde önemli adımlar atıyor. Çoklu kurumsal iş birliklerine dayanan çok sayıda projeyi hayata geçiriyor. Millî Eğitim Bakanlığıbu kapsamdaki çalışmalarını ileri bir boyuta taşıyarak,  Ocak 2019'da İstanbul Teknik Üniversitesi ile Bilişim Teknolojisi, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojisi ve Denizcilik alanlarında bir iş birliği protokolü imzaladı.

2023 Eğitim Vizyonu kapsamında imzalanan bu protokol ile Türkiye'de bir ilk olan "İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" kuruldu. Yine aynı tarihlerde Millî Eğitim Bakanlığı tarafından atılan bir diğer önemli adım ise, İstanbul'da mesleki ve teknik eğitim veren okullarda eğitim programlarını sektörle birlikte tasarlamak ve mezunların niteliğini artırarak iş hayatına hazırlamayı amaçlayan "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" oldu.  Bu protokolün tarafları arasında İTÜ'nün yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası bulunuyor. 

 İTÜ Ortaköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alımına başladı. Öyle ki LGS birinci yerleştirme sonuçlarına göre 1,26'lık yüzdelik dilimden öğrenci alarak mesleki ve teknik liselere olan olumsuz algıya karşı büyük bir dönüşüm başlattı. Yapılan çalışmalara dikkat çekmek ve katkıda bulunmak üzere İTÜ Vakfı Dergisinin mesleki ve teknik eğitim odaklı sayısının içeriği, İTÜ Rektörlüğünün ilgili ekibi; Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. Hüseyin Toros, Prof. Dr. Gülname Turan, Prof. Dr. Çağatay Seçkin ve Dr. H. Ömer Tontuş tarafından oluşturuldu.

31.07.2019 230

Kaynak: http://istanbul.meb.gov.tr/www/meslekiveteknikegitimdeyenibirhikyeyazmak/icerik/2655