"İstiklale Adanmış Şiirler" 1. Uluslararası Öğrenci Çevirimiçi Şiir Günü

HAYAT OKUMAYA DEĞER PROJESİ- TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ İSTANBUL ŞUBESİ İŞBİRLİĞİNDE

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ KAPSAMINDA

I. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ ŞİİR GÜNÜ

İSTİKLAL MARŞI'NIN 100 .YILI ANISINA

"İSTİKLALE ADANMIŞ ŞİİRLER" İSTANBUL 2021

PROJENİN AMACI

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm resmî ve özel liseler arasında Uluslararası Şiir Festivali yapılması düşünülmüştür. Hayat Okumaya Değer Projesi koordinatörlüğünde Türkiye Yazarlar Birliği işbirliği ile gerçekleşecek olan şiir günleri İstiklal Marşı'nın 100. Yılı Anısına yapılacaktır.

Öğrencilerimizin bahar başlangıcında motivasyonları artırılarak, 2023 Eğitim vizyonu hedefleri doğrultusunda kültür ve sanatla desteklenmeleri sağlanacaktır. Şiirinin edebi gücünü, temanın birleştirici yanını dikkate aldığımızda ihtiyaç duyduğumuz birlik ve beraberlik duygusu ön plana çıkarılacaktır.

Proje İstanbul'da okuyan farklı coğrafyalardan gelen öğrencileri İstiklale Adanmış Şiirler teması ile  buluşturacaktır.

Uluslararası Öğrenci Şiir Günleri ile öğrencilerimize moral vermek, farklı etkinliklerle salgının olumsuz havasından onları kurtarmak ve kendilerine güven duymalarını sağlamak projenin genel hedefidir.

Bu kapsamda ayrıca;

•  Öğrencilerimiz birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirecekler,
  • Kendi ülkelerinin kültürel yönden tanıtılmasına destek verecekler,
  • Türk edebiyatının şiir ve edebiyat ortamı öğrencilerimize zenginlik ve hareketlilik kazandıracak,
  • Öğrencilerimizin sanatsal potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri uygun bir ortam hazırlanacaktır.

1. PROJENİN GEREKÇESİ

Şiir ve edebiyat severleri ulusal ve uluslararası bir zeminde buluşturmak, lise öğrencilerini şiir  yazmaya veya okumaya özendirmek, onların kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek, Eğitim öğretim çağındaki gençlere kültürel bilinç kazandırarak sanata karşı ilgi uyandırmak kültürel farklılıkları Türkçe'nin zenginliğinde ve Türkiye'nin hoşgörü ikliminde buluşturmak amacındayız.

İstanbul'da liselerde okuyan, göç ya da başka sebeplerle ülkemize gelen yabancı öğrencilerle yapılacak olan şiir Festivali 1 gün sürecek 16 öğrenci ve konuk şairlerle gerçekleşecektir. Uluslararası Öğrenci Şiir Gününün 21 Mart 2021'de çevrimiçi yapılması planlanmaktadır.  Programda öğrencilerden kendi ülkelerinin milli marşlarının bir bölümünü okumasının yanında Ülkelerinin en ünlü şairinin bir şiiri ile etkinliğe katılacaktır.

PROJEYİ YÜRÜTECEK KİŞİ/KURUM/ KURULUŞLAR

✔      İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü

✔      Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi

1. PROJENİN KAPSAMI

Proje, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarda bulunan Türk uyruklu öğrenciler ve çeşitli nedenlerle ülkemize gelerek eğitim gören yabancı öğrenciler arasında çevrimiçi olarak yapılacaktır.

1. 4.      UYGULAMA SÜRESİ

Proje, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında 21 Mart 2021 tarihinde Saat:14.00'de çevrimiçi  uygulanacaktır.

1. 5.      PROJE YÜRÜTME İZLEME VE DEĞERLENDİRME EKİBİ

Ayşe Nur ÇALIKÇI    Strateji Geliştirme Birimi-ARGE

Mahmut BIYIKLI         Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Başkanı

Fatma Gülşen KOÇAK  Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri

1. PROJE UYGULAMA BASAMAKLARI

Yapılması Planlanan Proje Uygulama Basamakları ve Katılım Şartları

• İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz AR-GE ekibi projenin uygulanmasında yer alacaktır.

• İlçelerimizde AR-GE'de olanlardan projelerden sorumlu koordinatör ile işleyiş yürütülecektir.

• Okullar bünyesinde ise, okul müdürü başkanlığında oluşturulacak olan ekipte projelerden sorumlu müdür yardımcısı ile 2 öğretmen görev alacaktır.

• Öğrencilerin güzel şiir okuyanlardan arasından seçilmesi önem arz etmektedir.

• Öğrenciler kendi ülkelerinin müziklerinden oluşan bir fon müziği ile şiirlerini seslendireceklerdir.

• Ayrıca kendi ülkelerinin milli marşlarının bir bölümünü de şiirlerini okumadan önce seslendireceklerdir.

• Sosyal medya, yazılı ve görsel medya ve kamu alanlarında yapılacak faaliyetlerle projenin görünürlüğü sağlanacaktır.

Hayat Okumaya Değer Projesi kapsamında I. Uluslararası Öğrenci Şiir Günü kamuoyu ile paylaşmak için bir değerlendirme toplantısı yapılacaktır.

1. PROJE FAALİYET TAKVİMİ

21    Mart 2021 Pazar Saat:14:00

Uluslararası Öğrenci Şiir Günü Açılış Programı  14:00

- İstiklal Marşı

- Tanıtım Videosu

Protokol Konuşmaları

- Ülkelerin öğrencilerinden şiir dinletileri

Moderatör : Mahmut Bıyıklı

Okullardan belirlenecek 16 öğrenci ile moderatör eşliğinde ve şairlerin katılımı ile buluşulacak öğrenciler kendi ülkelerine ait şiirleri kendi ülkelerinin müziği eşliğinde okuyacaklar. Şiirlerin ilk kıtası kendi dillerinde diğer bölümleri Türkçe okunacak. Her öğrenci ülkesinin milli marşının bir bölümünü okuyarak programa başlayacak.

"İstiklale Adanmış Şiirler" ı. uluslararası öğrenci çevirimiçi şiir günü

15.03.2021 592