Her Türlü Öğrenmenin Resmî Olarak Belgelendirilmesini İçeren Önceki Öğrenmelerin Tanınması Konferansı Yapıldı.

Her Türlü Öğrenmenin Resmî Olarak Belgelendirilmesini İçeren Önceki Öğrenmelerin Tanınması Konferansı Yapıldı.

Her türlü öğrenmenin resmî olarak belgelendirilmesini içeren önceki öğrenmelerin tanınması konferansı yapıldı.

Bir ülkenin ekonomisinin esas gücü insan becerileridir. Bir kişinin, bir ustanın yanında çalışarak öğrendiği bilgi ve tecrübe kişi açısından değerli olduğu gibi, ülke ekonomisi açısından da değerlidir. İşte bu nedenle Avrupa Birliği 1990'lı yılların ortasında bu konuyu gündeme almış ve bütün üye ülkelerde çalışarak kazanılmış tecrübelerin devletler tarafından tanınmasını ve belgelendirilmesini istemiştir.

Atılan Adımlar

Önceki öğrenmelerin tanınması sistemi en basit hâliyle, bir kişinin çalışarak öğrendiği becerileri (ustalığı) belgelendirmeye dayanır. Avrupa Birliği önceki öğrenmenin tanınması sistemini 1995 yılında gündeme aldı. AB Konseyinin 2012 yılında aldığı bir kararla 2018 yılına kadar tüm üye ülkelerin bu sistemi hayat boyu öğrenme kapsamı altında uygulanmasını istemiştir.

Ülkemiz bu açıdan oldukça hızlı adımlar atmış ve önceki öğrenmeleri tanıyan bir sistem kurmuştur. Ülkemizde önceki öğrenmelerin tanınması sistemi 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanmış ve hızla yaygınlaşmaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması, okulda elde edilen yeterlilik düzeyinin üzerinde deneyimi ve yetkinliği olan yetişkinler açısından özellikle değerlidir ve onların işgücü piyasasındaki konumlarını güçlendirir.

Haberin devamını okumak için lütfen bağlantıyı TIKLAYINIZ.

15.12.2019 222

https://istanbul.meb.gov.tr/www/onceki-ogrenmelerin-taninmasi-konferansi/icerik/2898

Kaynak: istanbul.meb.gov.tr