Akıllı Kapak Geri Dönüşüm Projemiz Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor.

Fen Bilimleri öğretmenimiz Yurdagül ÇOBAN rehberliğinde yürütülen Akıllı Kapak projemiz tüm sınıflarda Geri Dönüşüm Zinciri seminer ve  bilgilendirme çalışmalarıyla devam etmektedir.İşbirliği yaptığımız okullardan gelen misafir öğrencilere Akıllı Kapak Proje ekibimizdeki görevli öğrenciler tarafından bilgilendirme çalışmaları titizlikle yürütülmektedir.

26.02.2020 1386

HASBAHÇE KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJE OKULU

PROJE FORMU

PROJEYE AİT BİLGİLER

Proje Faaliyet Tarihi                               17.02.2020

Proje Alanı:

Fen Bilimleri

Proje Adı:

Akıllı Kapak Projesi

Proje Amacı:

Pet şişelerin toplanabilmesi için okulumuza bir pet şişe kumbarası kazandırmak.

Proje Sorumlusu Öğretmen

Yurdagül Çoban

Proje Hedefleri:

1)       Geri dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmayı öğrencilerimize ve büyük kısmı mahallemiz sakinlerinden olan velilerimize anlatmak için seminer düzenleme

2)       Geri dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma konulu afiş ve slogan yarışması yapma

3)       Okul panolarını geri dönüşüm ve sürdürülebilir  kalkınmayı anlatan aydınlatıcı bilgiler, fotoğraf ve resimlerle düzenleme

4)       Okulumuzda kapakları ile birlikte pet şişe toplama kampanyası başlatma

5)       Öğrencilerden akıllı kapak kumbarasını istediklerine dair dilekçeleri toplama

6)       Toplanan dilekçeleri okul idaresine teslim etme

Proje Tanıtımı:

VERİLER:

ULAŞILAN SONUÇLAR:

SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

KAYNAKLAR:

PROJE ÇALIŞMALARI SIRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Dünya nüfusu hızla çoğalmakta ve bununla birlikte enerji ihtiyacı da artmaktadır. Bugünün gereksinimlerinin göz ardı etmeden gelecek kuşakların da enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına doğal kaynakların sonuna kadar tükenmesine engel olarak kayakların bilinçli kullanılması sürdürülebilir kalkınmadır. Sürdürülebilir kalkınmanın iki ayağı vardır. Bunlardan birincisi kaynakların tasarruflu kullanımı diğeri ise geri dönüşümdür. Biz projemizde geri dönüşümün üzerinde durduk. Atıkların çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar üretim sürecine katılmasına geri dönüşüm denir. Geri dönüşümü yapılan atıklara kağıt, plastik,cam, metal ve ahşap örnek verilebilir. Atık olarak değerlendirilen maddelerin çoğu geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşur. Atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüm halkasına katılması doğal dengenin korunabilmesi  ve doğaya verilen zararın en aza indirilebilmesi açısından son derece önemlidir. Bazı atıklar vardır ki doğadan binlerce yılda bile yok olmazlar. Bu tür atıkların verdiği zarar Dünya'nın ekolojik  dengesine de çok büyük tahribata sebep olmaktadır. Ucuz olması nedeniyle birçok ürüne kullanılan plastik materyali, doğaya en fazla zarar veren atıklardandır.Plastik mamulü olan pet şişeler doğada 400 yıl gibi bir sürede çözünürler. Bir pet şişe toprağa bırakıldığında bünyesindeki zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Zaman içerisinde topraktaki canlılar ve çürütücüler tarafından bu plastik atıklar sindirilmeye çalışılır. Bu durumda topraktaki canlılar da olumsuz etkilere maruz kalır, hayatlarını kaybeder ve bu toprak dengesinin bozulmasına kadar ulaşır. Plastiğin ham maddesi petrol türevli olduğu için çözünürken doğaya bıraktığı olumsuz etkiler çözünmesi için gereken süreçten bile çok daha sonra devam etmektedir. Geri dönüşümün hem ekonomik hem de çevresel katkıları vardır. Geri dönüşümün ekonomiye katkısı öncelikle israfın önüne geçmesidir. Yararlı olabilecek atık maddelerin boşa gitmesini önleyerek toplumun kuralına sunabiliyor olmasıdır. Atık maddelerin ve çöplerin taşınması veya depolanması gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar. Ham madde tüketiminin azalmasına neden olur. Gereksiz enerji kullanımının önüne geçer. Yeni bir iş kolu yaratarak izdihamı artırır ve işsizliği azaltır. Atık malzemelerin hm madde haline getirilerek tekrar üretiminin sağlanması yoluyla başka ülkelerden ithal edilmesi gereken ham madde miktarının azalmasını sağlar. Böylelikle ithalat masraflarını büyük oranda azaltır. Geri dönüşüm sayesinde ağaçların, minerallerin ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmuş olur. Tüketim malzemesi üretimi için yeni ham madde arayışına girilmesini büyük ölçüde azaltır. Böylelikle hem hava hem de çevre kirliliğin önüne geçer. Sera gazı emisyonunun düşmesine katkıda bulunur. Evrensel atıklardan meydana gelen kompost maddeler ve gübreler sayesinde   toprağın verimi artar.

Proje Özeti:

Projeye Katılan Öğretmen Sayısı:   70

Projeye Katılan Öğrenci Sayısı:  959

Projeye Katılan Veli Sayısı  300

Öğretmen ,Öğrenci ve Velilerimize yönelik Akıllı Kapak Projesi kapsamında Fen Bilimleri Öğretmeni Yurdagül ÇOBAN tarafından  '' Geri Dönüşüm Zinciri '' seminerlerinin yapılması, Geri Dönüşüm panoları oluşturulması,Yakın konumda bulunan okullarla işbirliği yapılarak  Akıllı Kapak Proje ekibi öğrencileri tarafından öğrencilere yönelik  bilgilendirme çalışmalarının yapılarak farkındalık oluşturmak planlanmaktadır.

Kaynak: Meb.gov.tr